Boulton Avenue Addition

 

Included in this rear yard addition to a century-old Toronto home is an expanded kitchen, powder room and side entrance. The objective was to create a functional modern kitchen with an eat-in area facing the garden. At first the owners had assumed that the addition would be built to extend the length of the house. This option was explored but a second option to expand the width of the existing rear portion of the house was put forward as an alternative. This turned out to be an ideal solution as it allowed for the preservation of a large tree and provided the opportunity for more views of the garden.

 

The quiet form of the addition becomes an integral part of the existing wood-clad house. Charcoal grey cement board panels were proposed along with a horizontal copper-clad roof fascia.