Office for Taylor Statten Camps

 

Renovation of the Toronto office for Taylor Statten Camps involved the creation of three units with an office on the main level, apartment on the second floor and a leasable space in the basement with a garden walk-out to the rear. An earlier addition was removed along with the roof of the existing converted house to allow for a second floor expansion and rear extension.

 

A lightwell is used to illuminate the central portion of both the main and second floors. Reclaimed barnboard cladding of interior elements reflects the history and character of the wilderness camp. The main entrance includes a new heavy timber framed porch and interior full height glass screen with an image from Algonquin Park.

 

The second floor apartment features clerestory windows and barn doors to create a loft feel. A separate entrance is provided at the back with access to the rear garden and parking. The leasable space at the basement level is entered directly from the exterior and includes full height glazing facing the sloping rock garden.

 

Credit – David Snell, formerly David V. Snell, Architect.